Zijn er nadelen aan payroll als werknemer?

Een payroll constructie neemt steeds meer aan populariteit toe, doordat er vooral voor werkgevers een hoop voordelen aan verbonden zijn. De vraag is vaak: Is het niet heel erg nadelig voor de werknemers zelf?

Veel mogelijkheden

Bij een payroll Barendrecht constructie hebben de werkgevers veel meer mogelijkheden als het gaat om de flexibiliteit van het personeelsbestand. Hierdoor lijkt het vaak zo te zijn dat de werknemers er de dupe van zijn. Op het moment dat een bedrijf tijdelijk wat minder projecten klaar heeft staan, is er gewoonweg een minder grote hoeveelheid werknemers nodig.

Risico

Het risico bestaat dan dat er een aantal terug worden gestuurd naar de payroll aanbieder. Echter hebben werknemers die via payroll worden ingehuurd, dezelfde rechten als het gaat om ontslag als de werknemers die in vaste dienst zijn. Een andere veelgenoemde zorg is dat werknemers die via een payroll aanbieder worden ingehuurd, minder verdienen dan de werknemers die in vaste dienst zijn.

COA

Echter wordt dit ook in cao’s vastgelegd. Werknemers die via een payroll aanbieder worden ingehuurd, hebben recht op dezelfde compensatie. De werkgever en payroll aanbieder zijn samen verplicht om aan deze eisen te voldoen.

Op deze manier worden de grootste zorgen dus vrij eenvoudig weggenomen doordat dit in de wetgeving is vastgelegd. Verder is een veelgehoorde zorg dat de werkgever alle juridische risico’s ontloopt, doordat het geen of maar een paar vaste werknemers in dienst heeft. Dit is een misvatting, aangezien de juridische risico’s niet volledig verdwijnen, maar slechts worden verplaatst naar de payroll aanbieder. Onder de streep verandert er voor de werknemers zelf dus niks.

Posted under nieuws Tags: ,